maandag 19 november 2012

Kaart Noordelijke Marianen en Saipan

Kaart Noordelijke Marianen, eilanden en zee: CIA
De Noordelijke Marianen zijn een eilandengroep in de regio Micronesië in de Grote Oceaan. Het gebied hoort bij de Verenigde Staten en telt 53.883 inwoners (2010). De hoofdstad is Saipan en de officiële talen zijn Engels, Chamorro en Caroliniaans.

De eilandengroep is niet onafhankelijk en vormt een territorium van de Verenigde Staten, ook wel gemenebest. Het is officieel een eilandgebied van de Commonwealths of the United States.

De archipel is onderdeel van de Marianen. De Noordelijke Marianen liggen ten noorden van het eiland Guam en ten zuiden van de Japanse Bonin- en Vulkaan-eilanden en vormen het noordelijkste deel van de regio Micronesië.

De Noordelijke Marianen vormen het centrale en noordelijke deel van de Marianen. Het zuidelijkste eiland is Guam, dat een apart territorium van de Verenigde Staten is.

Ten westen van de eilandengroep ligt de Filipijnse Zee, ten osten ligt de Grote Oceaan.

De eilanden worden beheerd door een gouverneur en zijn voor het grootste deel autonoom. Defensie en buitenlandse betrekkingen zijn de verantwoordelijkheid van de Verenigde Staten.

De Noordelijke Marianen bestaan uit bergachtige en dicht beboste eilanden.die op de toppen liggen van 15 vulkanische bergen.

De belangrijkste eilanden zijn Saipan, Rota, Tinian en Pagan.

De Marianen werden in 1521 ontdekt door de Portugese ontdekkingsreiziger Fernão de Magalhães. Hij noemde de eilanden de Ladrones (Dieveneilanden).

Klimaat en vakantie
De Noordelijke Marianen hebben een tropisch klimaat.

De eilanden Saipan, Tinian en Rota hebben een haven en zijn de enige eilanden van de archipel die permanent bewond worden.

Kaart Noordelijke Marianen: CIA